Foto: Morten Munthe

Foto: Eva Trifft

Visste du at tang er kanskje den beste hjerneføden du kan finne?

Tang rommer bakterier som er svært viktige for en variert og sunn tarmflora, og inneholder sink og magnesium som hjernen trenger for å fingere. Tang kan ha hjulpet våre tidlige forfedre utvikle seg til de filosofiske, vitenskapelige og følelsesladde skapningene vi er i dag. Så neste gang du trenger en hjerneboost, kanskje du skulle prøvd en deilig og bærekraftig havsnacks? I så fall bør du sjekke ut produktene til Lofoten Seaweed - høstet på en bærekraftig måte i et landskap som tar pusten fra deg.

På en øy i havgapet, nord for Polarsirkelen har to kvinner tatt Lofotens sjømatmat tradisjoner et steg videre. Det er en god blanding av kunnskap, erfaringer og tradisjoner fra ulike deler av verden som er grunnlaget for Lofoten Seaweed.

Angelita er fiskerdatter, vokste opp som ung tungeskjærer, lineegner og tørrfisklegger i fiskeværet Napp. Å leve av havet var en livsstil for hennes kystfiskerfamilie og er fundamentet for hennes engasjement for havet og nysgjerrigheten for tang som fremtidens mat.

Tamara vokste opp på New Zealand der hennes japanske mor serverte tang og tare til nesten alle måltider. Det algebaserte kostholdet og de japanske mattradisjonene har hun heldigvis tatt med seg til Norge. Hun er en matentusiast og elsker de gode smakene.

Selv med vidt forskjellige oppvekster har havet spilt en viktig rolle for begge to som deler overbevisningen om at tang og tare er fremtidens mat. Det er en felles lidenskap for bærekraftig, ren mat og rent hav som driver ambisjonen om å hente tang tilbake inn i det moderne kjøkken.  

Som et av få selskaper som høster viltvoksende alger, har Lofoten Seaweed en plikt og ansvar for å beskytte og ivareta økosystemet. Høstemetodene er nøye gjennomgått og overvåket for å sikre sunn gjenvekst, og minimal påvirkning på det lokale marinelivet. De høster kun i rene farvann, i sesongbestemte perioder, vekk fra forurensende aktivitet. De bruker et rotasjonssystem, slik at områdene de høster alltid har hatt tilstrekkelig tid til gjenvekst og reproduksjon. Denne tiden varierer fra art til art. All høstedata blir registert i eget system, og fangsten blir rapportert til Råfisklaget.

Lofoten Seaweed leverer tang og tare til blant annet Michelin-restauranter og Bocuse d’Or-finalister, og samarbeider med prisvinnende og innovative matprodusenter

Egga Utvikling har bistått Lofoten Seaweed med nettverk, rådgivning og å komme inn i HORECA-markedet. Som et resultat av prosjektet har Lofoten Seaweed inngått avtale med Nores SA,

Nores er en medlemseid innkjøpsorganisasjon for hoteller og restauranter i Norge og Sverige, med et innkjøpsvolum på nærmere 4 milliarder og rundt 1400 medlemmer, hvorav rundt halvparten er i Norge. Medlemsbedriftene er blant annet De Historiske, Classic Norway Hotels, Britannia Hotel og Hotel Continental. Medlemmene i Nores får distribuert Lofoten Seaweed storkjøkken-produkter via Lerøy Sjømatgruppen og forbrukerprodukter via Oluf Lorentzen/Asko

Trenger du hjelp til å nå ut i HORECA-markedet? Vi har stor kjennskap til bransjemedia innen HORECA-markedet og kan bistå med å skape synlighet for relevante case innen den bransjen. 

Tjenester levert av Egga:

  • Nettverk

  • Rådgivning

  • Kontakt med HORECA-markedet

Finansiering:

Næringshageprogrammet til Siva

Presse:

Horecanytt

Prosjektleder:

Inger Mari Voie

Senior prosjektleder

inger@egga.no

920 52 667

Foto: Helge Hansen, Montag

“Første gang vi kom over Lofoten Seaweed, for flere år siden, ble vi imponerte over engasjementet og produktene til Angelita og Tamara. To inspirerende kvinner som har brukt sin kunnskap, sitt engasjement og stå-på-vilje til å utvikle næringsrike, smakfulle og spennende produkter. Det er en glede at vi nå har fått til et samarbeid og at produktene er tilgjengelig via en av våre sjømatleverandører, Lerøy Sjømatgruppen.”

— Innkjøpssjef i Nores Mette Aarø-Stillesby

Foto: Helge Hansen, Montag

Forrige
Forrige

Leverandørnettverket Yngle

Neste
Neste

Look North Trainee