Lærerik praksis hos Egga Utvikling på Myre

Bilde: Studentene Jørgen Welde Aronsen og Solveig M. Onarheim Løkken på Jostein Albert

Denne høsten har vi, Jørgen og Solveig, vært så heldig å få tilbringe tre uker på Myre i Vesterålen, i forbindelse med praksis hos Egga Utvikling. Vi går femte semester på fiskeri- og havbruksvitenskap ved fiskerihøgskolen i Tromsø. Hovedformålet med praksisen er å gi oss et innblikk i næringslivet, samt gi nyttig erfaring for vår videre utvikling. Et viktig aspekt er bærekraftarbeidet innen fiskeri- og havbruksnæringen, og de mange utfordringene knyttet til dette. Vi valgte derfor å søke oss til Egga, da dette er en stor del av deres arbeidsområde.

Hvorfor Egga?

Egga virket som en fremoverlent og spennende bedrift. De er også i en litt annen bransje enn mange av de andre praksisbedriftene vi kunne velge. Det er kult å lære hvordan utviklingsaktører arbeider med bærekraft, og da spesielt det å utvikle Vesterålen og Lofoten som region.

Varierte arbeidsdager

Gjennom de tre ukene på Myre har vi hatt varierte arbeidsdager. Den første uken besto av flere bedriftsbesøk. Vi fikk omvisning på fabrikken til Vesterålen Marine Oljer, som var veldig spennende. Det var spesielt kult å få prate med de som jobbet der, om alt fra avansert prosess, til eksotiske markeder på andre siden av verden. Vi fikk også være med å arrangere aktivitetsdag for 9. klasse i samarbeid med VMO. Tema for dagen var FNs bærekraftsmål 14, Livet i havet. Der fikk vi komponere eget opplegg om ulike bærekraftsdimensjoner og gjennomføre konkurranser. Det ble en stor suksess og engasjementet fra elevene sto absolutt til forventningene våre. 

Vi var også på besøk hos fiskemottaket Gunnar Klo AS på Stø. Her fikk vi en omvisning på anlegget med tilhørende bedriftshistorie. Vi fikk også se hele prosessen fra fisken kom til kai med båt, til den ble sløyd og veid for videre produksjon. I tillegg fikk vi se tørrfisklageret og noe av arbeidet tilknyttet denne delen av produksjonen. Et interessant bedriftsbesøk hvor vi fikk snakket med dyktige fagfolk om potensielle utfordringer og muligheter de står ovenfor i årene fremover.

Den siste uken har bestått av møter hvor vi har fått innblikk i spennende prosjekter, samt egenarbeid som er relevant for praksisutbytte. Vi har også besøkt havfarmen til Nordlaks, Jostein Albert. Det var utrolig kult og gav et imponerende innblikk i moderne havbruksteknologi. Gjennom praksisukene har vi vært i mange møter med Cod Cluster som har mye interessant på agendaen, dette synes vi har vært veldig lærerikt.

Vi har fått en grundig innføring i prosjektarbeid og hvordan Egga Utvikling gjennomfører sine prosjekter. Dette inkluderte alt fra de innledende møtene med kunder, skissering av prosjektplaner og oppfølging, til sluttrapportering av ferdige prosjekter. Dette har vært veldig lærerikt, og relevant for oss som senere skal ut i arbeidslivet.  

Takk for oss!

Gjennom Egga Utvikling har vi fått et bredere perspektiv på fiskeri- og havbruksnæringen og forståelse for de mange fasettene av bærekraftig utvikling i næringen. Vi ønsker å rette en stor takk til Egga Utvikling og Universitetet i Tromsø for denne lærerike og inspirerende praksisperioden.

Navn: Solveig M. Onarheim Løkken

Alder: 27 år

Hjemsted: Stavanger, Rogaland

Hvorfor valgte du fiskeri- og havbruksvitenskap? Jeg elsker sjømat og ønsker å bo ved kysten

Navn: Jørgen Welde Aronsen

Alder: 29 år

Hjemsted: Honningsvåg, Finnmark

Hvorfor valgte du fiskeri- og havbruksvitenskap? En stor og viktig næring med enda større muligheter.

Forrige
Forrige

Starter IT-forum i Vesterålen - Endelig!

Neste
Neste

Vesterålens gründerengasjement overgår forventningene